Noord Nederlandse Piano Salon met ” Minimal Music voor 2 Vleugels “

Concert Serie 2018 – 2019: 7 concerten en 2 Mini Marathons

zat 13 april Orangerie, Kloosterstr 4, Groningen:
Jeroen van Vliet, Henk Doeke Odinga & Erik Huele
Aanvang: 20.00 uur

Speciaal concert zondag middag 14 april :
Minimal Music Marathon voor 2 piano’s:
met Jeroen van Vliet, Henk Doeke Odinga & Erik Huele

aanvang: 15 – 17 uur: 2 uur non stop
Entree: € 15 of  € 10 (Minima)
Reserveren: erikhuele@gmail.com

Locatie: Kerk Klein Wetsinge (bij Winsum)
Valgeweg 12, 9773 TK Wetsinge

Deze piano marathon heeft een andere concert opzet voor de luisteraar als de gangbare.
Minimal Music ofwel repetitieve muziek zet onze tijdsbeleving in een ander perspektief: we worden meegevoerd naar een ” tijdloze ruimte ”.
Door het herhalende karakter van de muziek met nu en dan kleine veranderingen kan de luisteraar het ene moment een soort stilstand en saaiheid ervaren en een ander moment juist geboeid raken.

De piano Marathon biedt je de mogelijkheid je aandacht te richten op de muziek òf een stille activiteit, naar gelieve: daartoe zijn er schaakborden, kunstboeken om in te zien, 2 stoelmassage masseurs, mandela’s om in te kleuren en een plek om te bewegen op de muziek.
Daar de muziek 2 uur non-stop klinkt is zachtjes opstaan om wat te drinken te halen ook mogelijk, evenals eerder vertrekken bij verzadiging: dan een deel van je entree retour.

De pianisten spelen eigen composities in wording, waarin improvisatie een belangrijke rol speelt.De muziek klinkt deels vanuit gecomponeerde elementen en deels vanuit toevallige vondsten onderweg: volop ruimte voor verrassingen.
Dit proces is vergelijkbaar met veel etnische muziek culturen, zoals die in India.
Daar bestaan vele ritmische en melodische raamwerken (de Tala & Raga), die de basis zijn voor de muziek. De uitvoerende musici brengen de gekozen Raga telkens iets anders tot leven middels hun improvisatie vermogen.

De muziek in deze concertserie is verwant  aan componisten als Pärt, Satie, Glass, Reich, ten Holt, Einaudi, Frahm, Arnalds, Mertens, Tiersen, Jarrett.
Tevens etnische invloeden o.a. uit de Afrikaanse, Indiase, Japanse en Soefi cultuur.

B)
In t kader van de ochtend piano concert serie:
Jeroen van Vliet – piano

zondag 14 april
Aanvang: 11.30 uur
Entree: € 10 (met lunch arrangement € 27.50, twee gangen en een goed glas wijn)
Reserveren: kleinwetsinge@blgroningen.nl of tel. 06 54685405.

Jeroen van Vliet speelt zijn eigen composities in een herkenbare, lyrische stijl waarbij improvisatie, jazz en een klassieke klank vaak samenkomen. Zijn stukken en improvisaties zijn helder van opzet en nemen je mee op een bijzondere reis naar een ander universum. De volgorde van de stukken en improvisaties ontstaat tijdens het concert om zo een natuurlijke boog te creëren.

 

De Noord Nederlandse Piano Salon creëert een plek voor pianisten en publiek om samen te spelen en te genieten van Minimal Music voor 2 Vleugels.
Minimal Music ofwel repetitieve muziek zet onze tijdsbeleving in een ander perspektief: we worden meegevoerd naar een ” tijdloze ruimte ” .

2 professionele pianisten bieden een half uur voorafgaand aan hun concert, gelegenheid aan pianisten uit het publiek om mee te spelen.
Daarmee beogen de initiatiefnemers, Henk Doeke Odinga & Erik Huele, een actieve piano-minnende gemeenschap te creëren.
In de Piano Salon kunnen amateur- en professionele pianisten en liefhebbers van piano met elkaar in contact komen.

De pianisten spelen eigen composities in wording, waarin improvisatie een belangrijke rol speelt.
De muziek klinkt deels vanuit gecomponeerde elementen en deels vanuit toevallige vondsten onderweg: volop ruimte voor verrassingen.

Dit proces is vergelijkbaar met veel etnische muziek culturen, zoals die in India. Daar bestaan vele ritmische en melodische raamwerken (de Tala & Raga), die de basis zijn voor de muziek. De uitvoerende musici brengen de gekozen Raga telkens iets anders tot leven middels hun improvisatie vermogen.

De muziek in deze concertserie is verwant  aan componisten als Pärt, Satie, Glass, Reich, ten Holt, Einaudi, Frahm, Arnalds, Mertens, Tiersen, Jarrett.
Tevens etnische invloeden o.a. uit de Afrikaanse, Indiase, Japanse en Soefi cultuur.
In de toekomst wil de organisatie ook internationale pianisten uitnodigen.

 

Programma 2018 – 2019:

zat 17 nov: Henk Doeke Odinga & Erik Huele

zat 8 dec: Jan Meiborg, Henk Doeke Odinga & Erik Huele

zat 2 febr: Henk Doeke Odinga & Erik Huele

zat 9 maart: Henk Doeke Odinga & Coert Huijsman

zat 13 april: Jeroen van Vliet, Henk Doeke Odinga & Erik Huele

Extra
zo mi 14 april (Kerk Klein Wetsinge bij Winsum):
Mini Marathon: Jeroen van Vliet, Henk Doeke Odinga & Erik Huele

zat 11 mei: Carolien Fleumer, Henk Doeke Odinga & Erik Huele

Najaars Programma:
3 zaterdag avonden te Groningen en een Mini Marathon met nationaal bekende pianist Harmen Fraamje of Wolfert Brederode.

Locaties:
Orangerie, Kloosterstr 4 Groningen
alleen zo 14 april: Kerk te Klein Wetsinge (bij Winsum)

Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 14 of € 7 + envelop met wat je kunt bijdragen

Reserveren: erikhuele@gmail.com

Biografieën:


Henk-Doeke Odinga
 is pianist en componist met klassieke opleiding (Conservatorium Groningen) bij wie vanaf zijn vroegste jeugd het improviseren als grote passie tot uiting komt.
Er verschenen 7 CD’s van eigen composities en improvisaties, zowel voor piano solo als in kleine ensemblebezetting waaronder met zang. Ook verschenen 2 pianoboeken ” Songs for Piano ” met piano-solo en quatre-mains.
Recent ontstonden een aantal grotere producties o.a. voor gemengd zangkoor, zangsolisten, strijkkwartet en piano en m.m.v. dans en verhalenverteller.
In 2017 werd 2 keer zijn “Requiem 1717” uitgevoerd n.a.v. de Kerstvloed. In Duitsland zijn een aantal pianowerken in première gegaan waaronder “Chronos et Kairos” voor 2 piano’s/4-handig uit 2016 . Voor Vroege Vogels Radio componeerde hij 5 vogelcomposities. www.hdodinga.nl

 

Voor pianist & componist Erik Huele (Conservatorium Amsterdam en Utrecht, afgestudeerd bij Bert van den Brink en Jasper van ’t Hof) is improvisatie essentieel in zijn spel: de vrijheid om zich in het nu te laten inspireren.
Hij maakte diverse CD’s o.a. een Satie album voor cello en piano: (de Pers: ”Slow music in optima forma “), Talking Trees – Solo Piano (de Pers: ” een aanrader voor liefhebbers van elegant en mystiek pianospel “) en Traces Mundial met de Flamenco Latin groep Tinto Sol en zangeres Marietta Rust.
In 1986 werd hem de Groningse Henry de Wolf Jazzprijs toegekend met lof voor zijn pianospel en organisatorische kwaliteiten.
Hij gaf  concerten in Amsterdam in het Bimhuis en live Radio 4 Spiegelzaal in Concertgebouw en in Zwitserland, Duitsland & Engeland
www.soulsinging.net

Jazz pianist en componist Jeroen van Vliet(Tilburg) staat bekend om zijn lyrische stijl en heldere piano klank.
In 2014 werd hem de prestigieuze Nederlandse Boy Edgar Jazzprijs toegekend. Hij speelde in binnen- en buitenland met o.a. Paul van Kemenade, Erik Vloeimans, Bobby Malach, Charly Mariano, Kenny Wheeler. Als leider nam hij 9 CD albums op en speelde als bandlid op zo’n 50 CD’s.

Samenwerking voor de PR met de Stichting Jazz in Groningen, Kerk van Klein Wetsinge en BLG (Bijzondere Locaties Groningen).

 

Organisatie: Stichting Timbre i.s.m.


Erik Huele – pianist, componist en CD producent bij Timbre Records & organisator van diverse Festivals en concert series
Henk Doeke Odinga – pianist, componist
Henk Meuelenbeld – Programmeur, PR, Communicatie, Sociale media

Paul Bronwasser – Graficus

Sponsors:

Kruiden-studiecentrum De Groene Zon
Biologische winkel de Wiershoeck te Beijum
met dank