Concert programma:

van cellist Martin Grudaj en pianist Erik Le Cornu Huele

Zondag 28 dec 2014 speelden zij live op Radio 4 vanuit het Concertgebouw te Amsterdam in het programma Spiegelzaal, gepresenteerd door Hans van den Boom.  Luister op youtube: https://youtu.be/OrEHuzwruAA

 

PROGRAMMA:
– Vroege Werken van Erik Satie in een arrangement voor cello en piano
(o.a. 3 Gymnopédies, Gnossiènnes 1-3 en Trois Mélodies de 1886)
– Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel
– Erik Le Cornu Huele: Vocalise, Andante
– Astor Piazzolla: Tango’s

Toe te voegen:
– J.S. Bach: cello solo: enige delen uit de cello suites en Albanese volksliederen.

Door te eindigen met Tango’s van Piazzolla komt een fijnbesnaard en intiem concert tot een expressief en uitbundig slot.

De Musici zullen een persoonlijke toelichting op het programma en de improvisatie kunst geven.

Contact:
Erik Le Cornu Huele (050 – 312 46 50), erikhuele@hotmail.com

zie ook onze youtube video’s via deze Site:

Uit de Pers: ” Slow music in optima forma “.
Le Cornu Huele maakte bewerkingen van Satie voor piano en cello en lardeert de uitvoering daarvan met
korte improvisaties. Dat werkt heel goed.
De zonder effectbejag gespeelde, warme celloklanken van Martin Grudaj voegen zeker een dimensie toe aan deze verstilde, meditatieve muziek,
die door haar monotonie een trance-achtige ervaring teweeg kan brengen.

 

BIOGRAFIE
Martin Grudaj
 studeerde cum laude af aan het Conservatorium in Den Haag olv Lucia Swarts enTroels Svan. Hij heeft, door zijn vertrouwdheid met de volksmuziek van zijn vaderland Albanië, speciale affiniteit ontwikkeld voor improvisatie. Met pianiste Elena Malinova vormt hij het Duo Albarus, zij speelden o.a. in het Concertgebouw te Amsterdam.

Voor Erik Le Cornu Huele, Conservatorium Amsterdam en Utrecht (afgestudeerd bij Bert van den Brink en Jasper van ’t Hof), is improvisatie essentieel in zijn spel: de vrijheid om zich in het nu te laten inspireren. Eerdere cd’s o.a. Talking Trees – Solo Piano (Uit de Pers: ” een aanrader voor liefhebbers van elegant en mystiek pianospel “), Friday the Fourteenth – Erik Huele Ensemble en Traces Mundial met de Flamenco Latin groep Tinto Sol.

Toelichting:
Timbre Records heeft een bijzonder project gerealiseerd:
Een CD opname van vroege werken van Erik Satie (Gymnopédies, Gnossiènnes 1-3 en Trois Mélodies de 1886) in een arrangement voor cello en piano.

Bijzonderheid:
A) is dat deze werken in een dergelijke instrumentatie, naar ons weten, voor het eerst worden uitgebracht op CD;
B) is dat beide musici, al improviserend en deels gecomponeerd door Huele, subtiliteiten toevoegen aan de sfeer van de composities.

Huele over Grudaj: “Ik ben regelmatig zeer geroerd door de prachtige, verfijnde klanken uit Grudaj’s cello en ik voel me vereerd en geïnspireerd met deze maestro te improviseren in de sfeer van de werken van Satie. Hij voelt mij en mijn interpretatie van Satie erg goed aan.”

Concerten: o.a.  in Zwitserland (Wengen, Kandersteg, St Luc), Slovenië, Duitsland (Keulen), Engeland (Stroud), live  Radio 4 Spiegelzaal in Concertgebouw Amsterdam, Satie Festival Amstelkerk te AmsterdamMuziekinstrumenten museum Eelde, De Roos Amsterdam, Museum de Buitenplaats Eelde, Huiskamer Festival Garnwerd, Lutherse kerk Groningen.

Reactie op de CD:
– Ik had niet gedacht dat er een nog mooiere uitvoering van zou kunnen zijn als die van Reinbert de Leeuw. Dus wel. Ik vind de cello zo prachtig, krijg regelmatig een brokje in m’n keel. (Klaas)

– Ik hoorde in de auto jullie duo optreden donderdag op de radio. Was erg onder de indruk van o.a. Gnossienne no1. De gevoeligheid waarmee jullie speelden was fantastisch! Ik heb het fragment inmiddels al vaak teruggeluisterd op internet.

Duo Albarus, Martin Grudaj – cello & Elena Malinova – piano, spelen samen sinds 1996
o.a. in het Concertgebouw in Amsterdam, waar zij Bruch, Rachmaninov en Beethoven hebben gespeeld. zie www.duoalbarus.com